Jagielnik z truskawkami

IMG_7272

Jak już wspominałam, za pichcenie deserów zabieram się tylko od święta, a tym razem okazją niech będzie nadchodzący dzień dziecka. Co prawda u mnie wypadł nieco wcześniej, ale traktuję to, jak trening przed tym prawdziwym. Za cel obrałam sobie jagielnik, czyli placek, do którego inspiracją był klasyczny sernik, ale ser zastąpiła królowa kasz − jaglana. Deser nie smakuje jak prawdziwy sernik, ale jest naprawdę pyszny i to nie tylko moja opinia! Jego smak został doceniony przez kilkoro moich znajomych. A więc, misja została zakończona sukcesem i po raz kolejny potwierdziła się teza, że zdrowe jedzenie może być smaczne.

Z podanej ilości składników na masę jaglaną wyszło mi dodatkowo pięć małych foremek na mini desery, które były bez spodu, ale z galaretką. Jeśli nie chcecie takiego nadmiaru, spokojnie możecie użyć połowy ilości podanych składników na masę.

IMG_7259

Składniki

Spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek owsianych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100g wegańskiej margaryny

Masa z kaszy jaglanej:

  • 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 ¾ l waniliowego mleka sojowego
  • 1 ½ szklanki wody
  • 3 łyżki agaru
  • ½ szklanki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 2 wegańskie galaretki w kolorze czerwonym

IMG_7255

Przygotowanie
  1. Ciastka miażdżymy w moździerzu do momentu uzyskania konsystencji piasku. Wsypujemy do miski, dodajemy płatki owsiane i stopiony tłuszcz. Mieszamy i wysypujemy masę do formy do pieczenia, wyłożonej papierem. Ugniatamy i wkładamy na 10 min do rozgrzanego do 180° piekarnika. Następnie odkładamy do wystygnięcia.
  2. Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy zimną, a następnie wrzącą wodą, po to by zniwelować charakterystyczną goryczkę. Zagotowujemy litr mleka i wodę w garnku i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 min, do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z agarem, mieszając co jakiś czas.
  4. Ugotowaną kaszę i mleko z agarem łączymy razem, dodajemy cukier i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem, odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Truskawki kroimy w połówki i układamy na masie z kaszy jaglanej.
  6. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i przelewamy do formy z deserem. Odstawiamy w chłodne miejsce.

IMG_7264

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s