Ziemniak z grilla

IMG_7230

Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty. Pomysłów na dania z rożna dla wegetarian tak naprawdę jest mnóstwo, trzeba tylko dać się ponieść wyobraźni. Ja dzisiaj proponuję przepis z pyrą w roli głównej. Pamiętajcie, że najlepiej wybrać taką odmianę ziemniaka, która nadaje się do pieczenia.

Składniki
  • kilka sporych ziemniaków (ja wybrałam odmianę czerwoną)
  • ser żółty
  • cebula
  • pieczarki
  • szpinak
  • papryczka chilli
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz

Sałatka

  • ½ paczki szpinaku
  • 2-3 pomidory
  • 1 ogórek
  • szczypiorek
  • ½ opakowania serka typu feta
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Ziemniaki szorujemy i podgotowujemy przez pół godziny. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wydrążamy część ziemniaka, solimy, wkładamy do środka jeden lub dwa plastry pieczarki, plaster żółtego zera, trochę cebuli, kilka liści szpinaku i cząstkę papryczki chilli. Całość posypujemy papryką wędzoną, zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Pieczemy przez 20-30 min.
  2. Warzywa na sałatkę i ser kroimy, wrzucamy do miski, przyprawiamy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszając.
  3. Ziemniak podajemy na sałatce ze szpinaku.

IMG_7236

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s