Tortilla

IMG_7027

Tortilla to praktyczny posiłek. Można ją nafaszerować tym, na co ma się akurat ochotę, zawinąć w folię i zabrać ze sobą do pracy, do szkoły lub na piknik. Jeszcze lepiej smakuje, jeśli zrobi się ją w całości samemu. A jest to proste jak bułka z masłem, bo żeby zrobić placek wystarczy mąka, ciepła woda i odrobina oleju. Zachęcam do kombinowania z różnymi rodzajami mąk i z przyprawami. Do dzieła!

Składniki

Placki

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • + ulubione przyprawy

IMG_7022

Sos

  • ¼ szklanki mleka sojowego
  • ¾ szklanki oleju
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka octu
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • czosnek

IMG_7024

Farsz

  • pomidory
  • ogórki
  • cebula
  • kukurydza
  • kapusta pekińska
  • kiełki rzodkiewki i lucerny

IMG_7026

Przygotowanie
  1. Do mąki dolewamy wodę, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odkładamy, przykrywamy czystą ścierką i zostawiamy do wystudzenia.
  2. Blendujemy mleko i po chwili dolewamy stopniowo olej, cały czas miksując. Masa powinna powoli gęstnieć. Następnie dodajemy pozostałe składniki i posiekany czosnek.
  3. Ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy na cienkie placki i smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony na suchej patelni. Placki po usmażeniu przykrywamy wilgotną ścierką.
  4. Każdy placek smarujemy sosem, układamy warzywa i zawijamy.

IMG_7031

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s