Pasta z ciecierzycy ze suszonymi pomidorami

IMG_7002

To moja ulubiona pasta kanapkowa, której można używać nie tylko do chleba, ale i do naleśników. Świetnie sprawdza się również jako dip, wystarczy dodać więcej oleju, żeby miała trochę rzadszą konsystencję.

IMG_6994

Składniki
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • ½ słoika pomidorów suszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • ½ szklanki oleju (można użyć tej zalewy od suszonych pomidorów)
  • bazylia
  • lubczyk
  • sól, pieprz
  • szczypta sody oczyszczonej

IMG_6999

Przygotowanie

Ciecierzyce zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnie gotujemy ją w wodzie ze szczyptą sody oczyszczonej przez około 30-40 min do czasu, aż zmięknie. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pomidory kroimy w paski, czosnek siekamy. Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia i blendujemy, lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na gładka masę. Doprawiamy do smaku. Pasta najlepiej smakuje na świeżym chlebie z pestkami dyni i rukolą.

IMG_7001

IMG_7008

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s