Botwinka

IMG_7017

Zupę z botwinki uwielbiam z trzech powodów: po pierwsze smak, po drugie, jeśli ją gotuję, to znaczy, że mamy wiosnę, a po trzecie fantastyczny kolor, bo przecież jemy również oczami!

Składniki
  • 2 pęczki botwiny
  • 2 buraki
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ l bulionu warzywnego
  • sok z cytryny
  • pęczek koperku
  • łyżeczka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • łyżka lubczyku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

IMG_7018

 

Przygotowanie

Dokładnie myjemy i obieramy warzywa. Kroimy buraki w cienkie paski, ziemniaki w sporą kostkę, marchewki w plastry, pietruszkę, seler, cebulę w mniejszą kostkę. W sporym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa i smażymy około 10 minut, co chwilę mieszając. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy pokrojoną botwinę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem i dolewamy sok z cytryny.  Na koniec dosypujemy pokrojony koperek.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s