Kasza pęczak z ogórkiem kiszonym i suszonymi pomidorami

IMG_20160417_150417

Dzisiaj w menu obiad jednogarnkowy, prosty jak bułka z masłem. Wykonanie polega na pokrojeniu składników i zalaniu bulionem. Cała filozofia.

Kiedy wracam do domu po pracy i kolejnego dnia znów muszę się tam wybrać, a staram się unikać jak ognia sklepowych obiadów gotowych, przepis ten jest zbawieniem. Smaczny, prosty i szybki w wykonaniu. W kuchni spędzam wtedy nie więcej niż 15 minut, wrzucam wszystko do garnka, wracam po pół godziny i obiad gotowy. A kolejnego dnia, kiedy wszystkie składniki i przyprawy się przegryzą, ciesze się zdrowym i smacznym posiłkiem.

IMG_20160417_150750

Składniki
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki pestek dyni

IMG_20160417_150710

Przygotowanie

Cebulę, czosnek, pomidory i ogórki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (ja użyłam tego z pomidorów) i podsmażamy cebulkę, dodajemy kolejno: pomidory, czosnek, ogórki, pastę chilli.  Następnie dosypujemy kaszę, mieszamy i podsmażamy przez chwilę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 20-30 minut, do czasu aż kasza zmięknie. W miarę potrzeby dolewamy wody podczas gotowania. Na koniec dodajemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i podprażone pestki dyni.

IMG_20160417_150440IMG_20160417_150848

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s