Bananoffee

IMG_6849

Nie przepadam za pieczeniem ciast i innych deserów, ale raz na jakiś czas, pod wpływem jakiegoś bliżej nieokreślonego natchnienia, decyduję się na przygotowanie czegoś słodkiego. Z przyczyny braku cukierniczego doświadczenia wybrałam przepis prosty, ale jakże smaczny. Połączenie bananów i karmelu już samo w sobie jest przepyszne, a z dodatkiem kruchych ciastek i kokosowej bitej śmietany,  to już istne niebo w gębie.

Do upichcenia klasycznego bananoffee, czyli ciasta, w którym podstawą są banany i toffee, używa się masła, masy krówkowej, mascarpone, bitej śmietany i innych niewegańskich składników. Ja proponuje deser w wersji wegańskiej: ze suszonych daktyli i masła orzechowego wyjdzie nam toffee, a bita śmietana z mleczka kokosowego, według mnie, jest nawet lepsza od klasycznej. Deser można zrobić w postaci ciasta, ja zdecydowałam się na małe porcje ułożone w foremkach, jest to rozwiązanie prostsze i zajmuje nie więcej niż pół godziny, zatem: do dzieła!

IMG_6854

Składniki
  • 4 banany
  • 1 opakowanie ciasteczek Oreo
  • szklanka suszonych daktyli
  • 4-5 łyżek masła orzechowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • kakao i wiórki czekoladowe do posypania
  • szczypta soli
Przygotowanie

Mleczko kokosowe należy trzymać w lodówce min. 24 godziny, wyciągamy z puszki tylko białą gęstą część i ubijamy chwilę na gładką masę i chowamy z powrotem do chłodziarki. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kruszymy ciasteczka, które posłużą za spód do deseru. Odsączamy daktyle, dodajemy do nich masło orzechowe, szczyptę soli  i blendujemy, dolewając wody, pozostałej po namaczaniu (ok. 5 − 6 łyżek). Masa powinna być lekko klejąca. Banany kroimy w cienkie plasterki.

IMG_6838 IMG_6845

Na dnie każdego naczynia układamy warstwy: najpierw pokruszone ciasteczka, następnie banany, daktylowy karmel, i śmietanka kokosowa. Na koniec posypujemy wszystko kakao i wiórkami kokosowymi. Deser należy schłodzić przed podaniem.

IMG_6857

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s